Sanovat elämää matkaksi ja yrittäjyyttä pitkän matkan urheilulajiksi. No, tämä reissu alkoi toista kymmentä vuotta sitten vanhasta navetasta ja karjakeittiöstä, joista saneerasimme yritystoiminnallemme sydänmiljöön.

Suklaatila sijaitsee Ylöjärven maaseudulla Suojärven tilalla, jonka isäntä- ja yrittäjäparina toimii Tomi ja Katja Järvenpää. Oheisessa kuvassa nuorempi heinämies Tomi nauttii 1970-luvun kesäpäivästä isoisänsä Einon kanssa. Sukupolvien ketju liittää yhteen yli sata vuotta tilan tarinaa.

Yrittäjyytemme on syntynyt rakkaudesta kotitilaan, ihmisten ilahduttamiseen ja suomalaiseen työhön. Meille maaseutu näyttäytyy toiveikkaana mahdollisuuksien tyyssijana, jossa tarmokkaalla tekemisellä saa paljon hyvää aikaan. 

Näin kun peräpeiliin katsoo, Suklaatilasta on tullut se tarina, joka syntyi ihmtellessämme Suojärven tilan jo tovin tyhjillään ollutta navettaa 2000-luvun alkupuolella ja samalla pähkäillessämme paluumuuttoa maalle. Juurille.

Yrittämisen vimma oli jo tarttunut, ja nyt oli tarjoutunut tilaisuus alkaa luoda jotain uutta Tomin lapsuuden pihapiirissä. Otimme matkakumppaniksemme innostuksen ja vähän poltetta uhmata odotuksia, joita maaseutuyrittäjyyteen liittyy.

Aluksi karjan entiset kotisijat saivat pitävän katon, kunnon eristykset ja tyystin uudet, elintarvikehuoneistoksi kelvolliset sisätilat. Samalla heitimme villin voltin työelämässä vaihtamalla turvatut ravintola- ja media-alan työt suklaa-alan yrittäjyyteen paikassa, joka sijaitsi hieman syrjässä siitäkin, joka tunnetaan "keskellä ei mitään".

Vastaukset tulivat kieltämättä hyvin hiljaa ja ymmärtäväisesti nyökytellen, kun kerroimme perustavamme suklaatehtaan pellon reunalle...

Navetta heräsi uuteen elämään.

Jälleenmyyjiksemme löysimme viehättäviä pikkuliikkeitä eri puolilta Suomea, ja pian meidät yllätti voimallaan myös yrityslahjojen kasvava kysyntä. Ensimmäiset apukädet talonväelle pääsimme palkkaamaan vuonna 2011, eikä vipinä vanhassa navetassa ole siitä laantunut. 

Matka ei tietenkään koskaan kulje suoraa viivaa. Väliin mahtui hulluja huteja. Oli lähiruoan kotiinkuljetuksia, kivijalkamyymälää "kylillä", verkkotuherruksia ja - kuten nuorilla yrityksillä yleensäkin - hieman epäselvyyttä siitä, missä on se asiakaskunta, jota omalla osaamisella pystytään parhaiten palvelemaan. 

Vastavuoroisesti on tullut loistavia onnistumisia ja asiakkuuksia, joista olimme ja olemme yhä ylpeitä. Toiminta on kasvanut ja liikevaihto kivunnut kymmenistä satoihin tuhansiin. Tietysti hyvien ja osaavien ihmisten saaminen Suklaatilalle töihin on ollut meille yrittäjille ilon aihe.

Suklaatilaa ovat nostattaneet vuosien saatossa kotimaiseen työhön ja pienvalmistajuuteen liittyvät arvot. Yrityksenä olemme enemmän kuin tuotteemme.

Meidän voimamme kumpuaa maaseudusta ja omalla kotitilallamme toimimisesta. Siitä, että meille on suotu mahdollisuus luoda tilalle uutta tarinaa samalla jatkaen sukupolvien työtä.  

Maaseudun elinvoimaisuus, suomalainen työ ja ihmisten ilahduttaminen ovat meille todellisia sydämenasioita. Näiden varaan on ollut ilo rakentaa herkkualan käsityöläisyrittäjyyttä ja lahja-alan ammattilaisuutta.

Suojärven tila

Tilamme sijaitsee noin 18 kilometriä Ylöjärven keskustasta pohjoiseen ja noin 30 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Vielä 1800-luvun taittuessa 1900-luvuksi Suojärven ohittavalla talvitiellä saatettiin nähdä jopa parin kilometrin mittaisia hevoskaravaaneja. Parkanon ja Ikaalisten rahtimiehet kulkivat tätä kautta Mutalan rantaan ja sieltä edelleen vesiteitse Tampereelle. Seutumme asutus on vanhaa ja paljon nähnyttä. Lähistöltä löydetyt hiidenkiukaat, piilopirtit ja Suomen sodan aikainen piilukkopyssy kertovat tarinaansa menneestä.

Suojärvi on kuulunut Järvenpään suvulle yli sadan vuoden ajan. Sukupolvien ketjussa jokainen on luonut uutta ja säilyttänyt jotain vanhaa. Välillä oppia ja uskallusta on haettu kaukaakin, kuten Amerikan-retkiltään Suojärven torppaan 1912 kotiutunut Tomin isoisoisä Aleksi Järvenpää teki. Talon lapsikatraat ovat polvi toisensa jälkeen löytäneet rakkauden maaseutuun ja juuriinsa. Tuttu koivukuja ja synnyinseudun näkymät ovat henkireikiä, vaikka elämä olisi muualle vienytkin.

 

Yrittäjät

Kesätyö toi Tomin ja Katjan yhteen Ylöjärven asuntomessuilla vuonna 1996. Sen jälkeen kumpaisenkin elämään on mahtunut melkoinen liuta yhteisiä valintoja. Maaseudulle, Tomin vanhalle kotitilalle, asumaan, yrittämään ja perhettä kasvattamaan asettuminen on ollut näistä päätöksistä vaikutuksiltaan voimakkaimpia. Maaseutu on näyttäytynyt mahdollisuuksien paikkana.

Katja on restonomi ja työskennellyt ravintolassa päällikkötehtävissä. Tomi puolestaan on filosofian maisteri ja historialtaan mediatyöläinen. Yrittäjyys on merkinnyt meille molemmille myös elämäntapavalintaa ja aikanaan edellyttänyt päätöstä irtisanoutua vakituisesta palkkatyöstä.

Olemme olleet ammatillisesti mukana ja omaa osaamistamme tarjoamassa muun muassa lähiruokaan, kotiseutuun, matkailuun ja yrittäjyyteen liittyvissä hankkeissa sekä luottamustehtävissä. Maaseudun elävöittäminen niin palveluiltaan kuin yrityskirjoltaankin on mielestämme vaivansa arvoista ja tavattoman tarpeellista työtä.

Olemme halunneet osoittaa, että maaseutu on loistava toimintaympäristö ja mahdollistaa monentyyppistä menestyvää yrittäjyyttä – jopa suklaatehtaan vanhaan navettaan. Tomi ja Katja Järvenpää

Seuraa meitä Facebookissa